jueves, 24 de febrero de 2011

AL MAYURQA - Discografia

Al Mayurqa no ho varen tenir gaire fàcil. Primer, pel seu estil: el Folk, la música popular/tradicional mallorquina o com vulgueu anomenar-la és, paradoxalment, un gènere impopular i desconegut pel gran públic. La seva difusió mitjançant la ràdio o les televisions locals és molt reduïda, i sembla que només se la recorda quan s'organitzen torrades botifarroneres per Sant Antoni. En segon lloc, Al Mayurqa ho van tenir difícil per la seva ideologia, clara, definida i sincera: això els va dur a ser un grup marcat, estigmatitzat, criticat, apartat i aïllat al circuit musical mallorquí. A Illa Sonora deixarem les valoracions polítiques/ideològiques de banda per centrar-nos, doncs, en la valuosa aportació musical i artística que, en poc més de quinze anys, va deixar aquesta banda.

Al Mayurqa em són propers, en certa manera: el ja desaparegut Toni Roig, ex-membre de Els Calafats i fundador/alma mater de la banda, vivia a poc més de quaranta metres de ca meva. Al seu voltant, sempre hi ha haver un bon grapat de bons, boníssims músics que revitalitzaren hàbilment la música amb arrels. No és que sigui un gran consumidor d'aquest tipus de música, però no puc evitar somriure ple de goig quan sent la instrumental dedicada al meu poble, "Pòrtol"; o moure el peu al compàs de la divertida "Rock amb xeremies"; o quedar captivat amb "Ulls negres", una de les cançons més emocionants que s'han fet aquí, a Mallorca, en la nostra llengua.

El que avui us presentem aquí és el gruix de la seva discografia: falten alguns discs que no he pogut localitzar a cap banda, però al manco aquí tenim els seus àlbums més representatius i essencials.

DESCÀRREGA Part 1: "Projecte Roig", "Anem de gresca!", "Fent camí"
DESCÀRREGA Part 2: "Amb coherència", "Temps de revolta"
DESCÀRREGA Part 3 (links externs): "Tradició i compromís": Disc per a ballar / Disc per a escoltar

Al Mayurqa - "Projecte Roig" (1995)

Al Mayurqa - "Anem de gresca!" (1998)

Al Mayurqa - "Fent Camí" (2001)

Al Mayurqa - "Amb coherència" (2004)

Al Mayurqa - "Tradició i compromís" (2005) - 2 CD

Al Mayurqa - "Temps de revolta" (2007)


1 comentario: