miércoles, 2 de marzo de 2011

TOTS SANTS - Discografia

A petició d'en Pedro, rescatem a Illa Sonora la discografia de Tots Sants, un quintet de Manacor nascut a finals dels 80's de mà de Xavier Ramis (veu), Jaume Estelrich (guitarra), Aurelio Pérez (guitarra), Alex Vadell (baix) i Marcos Gil (batería). Malgrat se'ls recordi com un grup mític i clàssic a l'escena mallorquina, Tots Sants va tenir que fer front a molts d'obstacles, crítiques i problemes al llarg dels seus deu anys de trajectòria.

El seu primer disc, "Ja m'ho temia" (1991) els posà a primera plana de l'escena mallorquina gràcies a cançons cantades amb la nostra llengua i amb un so potentíssim i fresc, que tant es podia nodrid del Heavy Metal com del Funk. Malauradament, se'ls ficà al sac del Rock català i molts els consideraren com uns Sangtraït a la mallorquina. El seu segón disc, "Màxima audiència" (1993), més contundent, madur i treballat, és possiblement la seva millor obra: no obstant, l'acollida va ser més freda. Cançons com "No tocarem" els va crear nombrosos enemics: ¨És una cançó que es consideri com un acte polític el fet de cantar en català, i la seva utilització com a tal, tant per una banda com per l'altra. És a dir,tant per la gent que en feia bandera, com els que a l'estat espanyol ens vetaren als mitjans de difusió per la nostra llengua", diu el seu compositor. Quan molts els donaren per morts, Tots Sants publicaren el seu darrer disc l'any 1998: "Take the Fly". Es tracta de la seva obra més desconeguda (tal vegada perquè és un disc en anglès?), tant que, quan l'hi he comentat a algú sobre la seva existència, han quedat tan estranyats com sorpresos.

Aquestes setmanes he sentit en boca de vàries persones que Tots Sants es reuniran per fer una sèrie de concerts, possiblement per celebrar el XX aniversari de la publicació de "Ja m'ho temia". Per desgràcia, no se si és una notícia a punt d'esclatar o simplement un rumor: en tot cas, he inclós juntament amb els seus tres discs, una cançó inèdita: "Mort", en directe, l'any 1995.

Actualització: Els rumors s'han confirmat i, de moment, Tots Sants han annunciat un únic concert el 21 d'abril a Muro junt als Full Metal Jackets.


Tots Sants - "Ja m'ho temia" (1991)

Tots Sants - "Màxima audiència" (1993)

Tots Sants - "Take the fly" (1998)


3 comentarios:

  1. ¨No tocarem¨no és una cançó anti-nacionalista.Rebutja que es consideri com un acte polític el fet de cantar en Català, i la seva utilització com a tal, tant per una banda com per l'altra.És a dir,tant per la gent que en feia bandera,com els que a l'estat espanyol ens vetaren als mitjans de difusió per la nostra lléngua....Signat: l'autor.

    ResponderEliminar
  2. Hola, Jaume (?). Gràcies per l'aclaració. No era la primera vegada que sentia a dir que era una cançó anti-nacionalista, però què millor que l'opinió i visió del seu creador. Editaré l'entrada per no crear confussions. Salutacions i gràcies.

    ResponderEliminar
  3. iep, podries tornar a pujar el fitxer.
    el que havies posat l'han desactivat.

    ResponderEliminar