martes, 3 de mayo de 2011

ELIKAT - Discografia

Crec que ja era hora de treure la pols al llegat musical d'una llegenda del Rock illenc com Elikat, un grup que, encara ara, és capaç de generar nous fans (eh, Pope?). Per tant, el que avui presentem, reunit per primer cop, és tot el material que va enregistrar aquest grup mallorquí, un dels pocs exponents del Glam/Hard Rock a les Illes.

Elikat neix l'any 1987 de mà de l'ex-vocalista de Drakkar, Lluís Massot (aquí, baix el nom artístic de Luis Hierro) i el bateria Rafa Bohórquez (ex-Alambrada), els quals van decidir posar en marxa aquest projecte musical en anglès, molt en la línea del Hard Rock melòdic de grups com Bon Jovi, Poison, Keel o Stryper. Completen la formació el baixista Rafa Vicens i un prometedor guitarrista finlandès anomenat Miiro Heikkilä, un jove virtuós format en els sons neoclàssics de gent com Yngwie Malmsteen. "Rafa i jo vam fitxar en Miiro, el qual boxeava amb mi", explica Lluís. Aquesta formació enregistrarà una primera maqueta de quatre temes als estudis de Toni Fernández, a Palma, entre el 2 i e 4 de desembre de 1987.

Després de haver depurat el seu estil, més proper al AOR que al Heavy Metal, s'incorporen a Elikat un nou baixista (Tolo Morel·lo... o, el que és el mateix, Tolo Grimalt) i un teclista (Ernesto). El testimoni d'aquest canvi és "Caught In Love" (1989), un EP de quatre temes que fou editat per Justine Records i distribuit per Gran Sol Discos. Aquest EP, que al igual que la maqueta contava amb la participació del pare dels germans Heikkilä (Matti) als cors, va rebre una gran acollida; certament no deixava de resultar novedós a una illa on aleshores passaven desapercebudes les noves tendències musicals. Només un any després, l'any 1990, publicaren el seu esperat primer disc, "Electrikat", produït per l'anglès Allan Shepard. La formació, en aquest cas, era la següent: Lluís Massot / Luis Hierro (veu), Miiro Heikkilä (guitarra), José Sánchez (baix), J. M. Movemel (teclats) i, finalment, Rafa Bohórquez (bateria). Lluís fa un apunt interessant: "Tolo va fer les funcions de guitarrista durant el servei militar de Miiro, l'any 1990".

"Electrikat" era una aposta ambiciosa i arriscada, just a uns moments en els quals el nihilisme i existencialisme del Grunge triomfava per sobre del hedonisme colorista del Hard Rock, AOR, Glam Metal i estils similars. Apart, a Mallorca s'estava gestant un important moviment indie (el que eclosionaria a partir de 1993), una nova generació de músics que ja no es sentia representada per formacions com Elikat. Un interessant detall del disc és que inclou una cançó de la maqueta de 1987, regravada baix el títol de "We're Hungry Hearts".

Els inicis dels 90 foren tan complicats com convulsos. Desconec el que va passar, però entren a la formació el bateria Carlos Domínguez (també, ex-Drakkar) i Chele Aguilera. Lluís, abans d'iniciar el seu exitós projecte Zyriab / Taifa amb Rafa Bohórquez, marxa a Londres on formà els fallids Mr. Cheese; mentre, de les cendres de Elikat s'idearà un nou super-grup amb Tolo Grimalt, José Sánchez i Chele Aguilera: Skyline. Per la seva part, Miiro, juntament amb José Sánchez i el seu germà, el recentment desaparegut Mikko, formà un nou i ambiciós on acabarà forjant-se la seva fama de virtuós: Fool's Kin .


Elikat - "Demo '87" (1987) - Demo

Elikat - "Caught In Love" (1989) - EP

Elikat - "Electrikat" (1990)

5 comentarios:

  1. El nombre del grupo no es Elikat? siempre he pensado que es así. Gracias por los discos, muy díficiles de conseguir.

    ResponderEliminar
  2. Hola. El nom és Elikat... On hi ha la confussió? Disfruta de la seva música. Salut!!!

    ResponderEliminar
  3. Hola! Perdona la confusión ha sido cosa del traductor de google! Salut!!

    ResponderEliminar
  4. jejeje, coses deld traductors! Salut!!!

    ResponderEliminar
  5. Quina sorpresa! Fa poc vaig escriure un comentari allà a on es parlava d'un dels grups amb els que hi he tocat (Límit) i ara em trob amb un altre, el que fou el primer grup amb el que hi vaig tocar, Elikat. Bon recull d'informació sobre bandes illenques que molta gent no va tenir l'oportunitat de conèixer en el seu moment, sí senyor. Només puntualitzaria que les influències i referents inicials d'Elikat varen ser Alcatrazz, Dio, Rainbow i l'increïble Yngwie Malmsteen, dels quals en els primers concerts tocàvem versions com "Hiroshima mon amour", "We rock", "All night long" i "Stargazer". Salutacions.

    ResponderEliminar