miércoles, 25 de mayo de 2011

LOS SKARABAJOS - "Ya era hora" (1992)

Fa unes poques setmanes parlàvem de La Gran Orquesta Republicana com el major referent de Ska a Mallorca. Avui és el torn de fer-ho d'un grup anterior, igualment mític, que podem qualificar com un dels primers exponents d'aquest estil a la nostra illa: Los Skarabajos.

La banda la formaren els germans Vegas, Javier (veu, guitarra) i Nacho (baix; avui a Wonderbrass), a l'estiu de 1987 baix el nom Skandalo de Skarabajos Skacharrados en la Skalera . La formació la tancà el seu grup d'amics, d'entre 15 i 18 anys i que, sense saber tocar un instrument, compartien el seu amor per una música tan poc explotada a Mallorca com aleshores era el Ska: David Arés (bateria), Luís "Tuyi" Ortas (saxo) i Kike Baiget (guitarra), que aviat abandonaria la formació per marxar a estudiar a Alemanya.

L'hivern de 1987, amb el nom escurçat a Los Skarabajos, debuten per primer cop en directe a l'aula de música del institut Ramon Llull. Només un any després, amb una maqueta - a dia d'avui, perduda - baix el braç, són seleccionats entre 200 grups per participar a un concurs de grups amateurs a Madrid, on queden en tercer lloc. Després d'una nova maqueta enregistrada l'any 1989 i un bon grapat de concerts a les esquenes, la seva popularitat creix considerablement quan, l'any 1990, participen al primer recopilatori de grups espanyols de Ska, "Latin Ska Fiesta" (Sock It Records / Semaphore Records) juntament amb Dr. Calypso, Skatala, Números Rojos Little Feet & The Prenatals, entre d'altres. Los Skarabajos participen amb dos temes, "China Ska" i el seu gran clàssic, "Los 40 negros".

L'any 1991, el saxofonista Luís "Tuyi" Ortas deixa el grup per motius acadèmics i en el seu lloc entra Boris Porter. El 1992 enregistren el seu primer i únic disc, "Ya era Hora", als estudis de Toni Noguera a Palma, a unes sessions de gravació on hi participen músics col·laboradors com l'africà Abdul (congues), Félix (harmònica), José Luis (violi) o Manolo Q (guitarra). "Ya era Hora" (1992), editat únicament en vinil per Sock It Records / Semaphore Records, els donaria una forta repercussió dins l'escena... però, malauradament, Los Skarabajos decideixen separar-se l'any 1993. Només uns pocs anys després, els germans Vegas tornarien a unir les seves forces a un nou projecte: La Gran Orquesta Republicana. I com acaba la història, ja ho sabeu...


 Los Skarabajos - "Ya era hora" (1992)

1 comentario: