sábado, 22 de enero de 2011

Editorial

Per què un blog així? Per què Illa Sonora?

Crec que, ara mateix, no seria oportú enrocar-se amb una llarga i avorrida diatriba sobre la tradició musical de Mallorca, però com a mínim val la pena començar amb una petita reflexió: com pot ser que una illa tan petita com Mallorca hagi pogut acumular tants de grups, discs i, en definitiva, històries? Tot i posseir una gran riquesa i una relativa varietat, l'escena illenca passa per ser una de les més desconegudes de tot l'Estat espanyol. Per això mateix, Illa Sonora és i vol ser una petita fonoteca on-line on trobar els discs d'artistes mallorquins, tant els que estan en actiu com tots aquells que, amb el temps, han acabat totalment oblidats. Certament, existeixen a la xarxa una sèrie de blogs extremadament recomanables (com Mallorcanochentas o Mallorcapunk) on n'hi podem trobar alguns d'ells, tot i que limitats a un període o gènere concret. Illa Sonora vol anar una mica enllà i rompre la barrera d' estil i temps per ser un espai ampli i heterogeni amb un nexe d'unió com és Mallorca.

Una de les raons que m'ha impulsat a crear aquest blog és el gran desconeixement que existeix sobre la nostra música, sobre els nostres grups i, en definitiva, sobre la nostra escena. La segona és que, amb el temps, he anat acumulant un bon grapat de discs de grups i artistes mallorquins, molts dels quals han acabat dissolts i condemnats a l'oblit. I és molt trist dir-ho, però he comprat un bon grapat d'aquests discs a 1 o 2 € a caixons d'oportunitats de tendes de discs, entre recopilatoris tipo Caribe Mix o Los Mejores Pasobobles Españoles. Valoram realment la nostra música? Recolzam l'escena i als nostres artistes?

Aquest blog no té ni vol tenir una política xovinista, on per collons s'hagi d'alabar tot lo que s'ha editat aquí, perquè, estimats amics: a Mallorca s'han editat des d'autèntiques obres d'art a caramulls de brossa infecta i repugnant. Ara, a mi no em pertoca jutjar aquest material; no tenc perquè fer de gurú i vendre la moto de què és bo i què és dolent. El que jutja i ha de jutjat ets tu, benvolgut/benvolguda oient. Només tu pots destriar i identificar la bona música, aquella que ni caduca ni passa de moda... perquè només caduca i passa de moda per a qui no és capaç d'apreciar-la, valorar-la o entender-la.

Illa Sonora és nodrirà de la música que jo mateix tenc a casa meva, la que em proporcionin terceres persones o la que jo mateix trobi penjada per la xarxa. Aquest blog, en tot cas, actuarà com a plataforma de difussió de la música feta a la nostra illa: per això, si tens un grup i vols promocionar-lo penjant un disc aquí, envia un correu electrònic a fangidistorsio@gmail.com. Però clar, ara, a uns dies en els quals la sombra de la Llei-Sinde planeja com un voltor sobre la lliure expressió a Internet, es fàcil confondre les coses: per això, si ets músic i cercant al Google informació sobre el teu grup, t'has trobat amb la desagradable sorpresa de que la teva música ha estat penjada a Illa Musical sense el teu consentiment, abans de posar una demanda millonària, envia'm un correu i de molt bon rollo la retiraré. Així de simple. Però deixam dir-te a tu, benvolgut músic, que l'esperit d'Illa Sonora és difondre i promoure la teva música, i mai aprofitar-me d'ella o de la teva feina. Oblida les interpretacions maquiavèliques, perquè el que pretèn aquest humil blog és arribar a nova gent i dir-li: "Escolta aquest grup... i si t'ha agradat, compra la seva música o ves als seus concerts, que val la pena!".

Esper, de forma sincera, que aquest blog us doni l'oportunitat de conéixer nous grups i clàssics que, d'una forma o una altra, ens han ajudat a construïr una escena tan sana i interesant com la que tenim ara mateix.

Salut i, per favor: disfrutau la vida. I la música, també.


17 comentarios:

  1. Gràcies pel teu suport, Antoni. Salut!

    ResponderEliminar
  2. Víctor M. Conejo30 de marzo de 2011, 6:40

    Excel.lent iniciativa. Enhorabona i gràcies per la feina que fas/feu.

    ResponderEliminar
  3. Heu de penjar la maqueta del felanitxers LILLIAN BRIDGE!
    I una més nova, dels manacorins Pujà Fasuà!

    visca els 90 ;)

    ResponderEliminar
  4. Hola, Bibi. Gràcies pels suggeriments! Tenc material de Pujà Fasuà, però res de res de Lillian Bridge. Si per casualitat tens la seva maqueta i la vols compartir, favor que em fas a mi i a tots els lectors del blog! Salutacions i gràcies!

    ResponderEliminar
  5. Enhorabona per aquest blog tan ben detallat, amb tanta d' informació i a damunt es pot escoltar i valorar sa música de mallorca de tots es temps i coneixer-la descobrint coses des anys 60 per exemple

    ResponderEliminar
  6. Moltes gràcies; estic agraït i honorat de que us serveixi per descobrir i gaudir de la nostra música. Salutacions cordials.

    ResponderEliminar
  7. Un blog coionut!! moltes felicitacions i esper que això es faci més i més gran.

    Gràcies.

    ResponderEliminar
  8. Esperem que sigui així, Alexandre. Gràcies pel teu comentari. Salutacions cordials!

    ResponderEliminar
  9. Feia temps que somniava amb trobar un bloc així, dedicat a la música de Mallorca. De fet, fa dos anys vaig començar un bloc musical i durant tot aquest temps pensava que devia ser l'únic mallorquí internauta-musical. Veig que no és així i estic molt content!

    Tens molta raó, la desconeixença de la música illenca és total pels propis mallorquins.

    Crec que tenc molta feina per indagar dins aquest bloc.

    Felicitas pel bloc, salutacions i mos veim per sa xarxa!

    ResponderEliminar
  10. Moltes gràcies, Xesc. Amem si amb iniciatives com aquesta aconseguim que el públic s'interessi més per la música que s'ha fet per aquí. Esper que trobis material del teu interès! Salutacions!

    ILLA SONORA

    ResponderEliminar
  11. Molt currat! Enhorabona i gràcies per ses hores que passaré descobrint nova música feta aquí.

    ResponderEliminar
  12. Bones!!!! Vull agraîr sa feina de dur aquest blog. Es impresionant!!! Trobar es cd's de Frankenbooties, The Green Cherries.... etc etc, pensava que no els trobaria mai. Estic encantat! Puc demanar cd's a trobar??? jejeje com Els Sensual Pudding o d'altres...jo podria fer aportacions de discs que no teniu penjats....
    Seguiu així campions!!!

    ResponderEliminar
  13. És d’agrair l’existència d’aquest blog. Illa Sonora és la millor base de dades dels grups i músics de Mallorca de tots els temps. Aprecii molt la tasca feta i la sinceritat que la caracteritza. També esper que ajudi als mallorquins a conèixer els nostres músics i la seva música i, per suposat, que els animi a comprar els seus discs i assistir als seus concerts.
    Enhorabona Illa Sonora!
    Salut i rock,
    Pedrito

    ResponderEliminar
  14. òstia! ara acab de topar-me amb aquest blog, estic flipant!
    mil milions de gràcies!

    Ah, això no lleva de comprar-ne els discs q se puguin trobar! Però per irrecuperables o per conèixer noves bandes és de puta mare!

    ResponderEliminar
  15. Molts dels enllaços ja no estan actius.
    Hi ha algú que encara segueixi??

    ResponderEliminar