miércoles, 6 de abril de 2011

STRANGLED - Discografia (2000-2007)

Feia temps que tenia preparada aquesta entrada gràcies a l'aportació - un altre cop - de Jeroni Sancho. Avui ell és protagonista de l'entrada ja que, abans de formar part de Marasme, va estar al capdavant d'una de les poques bandes de Death Metal que ha donat Mallorca: Strangled.

Ens remuntem a finals dels anys 90, concretament a la banda Ether, on hi tocaven Llorenç Barceló (guitarra), Rafel Mulet (baix) i el propi Jeroni (veu). Enregistraren dues úniques cançons aproximadament a l'any 2000, on ja podem veure per on anirien els tirs en els pròxims anys; en definitiva, un principi molt prometedor. La banda es transforma en Strangled l'any 2001 amb l'entrada del Alberto Barrientos, prèviament a Desmodus (Black/Death Metal); mesos després incorporen un segon guitarrista, Joan Picornell, procedent de la banda de Brutal Death Undernourished.

Després d'editar una primera maqueta de cinc cançons, la banda toca per tot arreu de Mallorca amb alguns grups locals (Helevorn, Inner Sight, Agorazheim) i bandes peninsulars (Avulsed, Deathless). Jeroni sol contar una anècdota molt graciosa que intentaré reproduïr amb la mateixa gràcia: sap Déu com, però Strangled van acabar tocant a un festival d'un club infantil de futbol. Insòlit i impactant. Ni cal dir que ben aviat allò es va buidar, entre pares indignats i petits cadets plorinyant. Una altra anècdota curiosa d'aquells primers anys del quintet; l'edició d'un split/recopilatori amb el segell mexicà Necrology Records, apart de Strangled, s'hi inclouen quatre bandes nord-americanes (Man Destroys Himself, Devotovindicta, Gored Face, Head Fuck Damage). "Resulta que quan treguerem la primera demo, un mexicà em va contactar per treure un split de varis grups de Death Metal. Estava interessat en aficar-nos", explica Jeroni. "Per tant, li varem enviar algunes còpies de la demo, i després, va començar a donar llargues, de que si encara no sortia el split, i tal... Mai més vaig saber res, fins que fa un any i pico vaig descobrir que algú havia posat a la web Metal Archives que s'havia publicat. Així que va arribar a sortir, cosa que putetja, perquè no va enviar cap còpia, el cabró. Allò era un puta rip-off!".
A maig del 2004, Strangled donen una passa endavant, enregistrant el seu primer disc: nou cançons - dues d'elles, de la demo - de pur Brutal Death influit sobretot per Suffocation, però també per Immolation o Pyrexia. Aquest disc, "Weak Effigy", va veure la llum amb el segell alemany Suffer Productions en forma de split-CD junt a una altra banda alemana, Defloration. Aquesta bona ratxa es perllonga quan comparteixen escenari a Alemanya amb formacions com Fleshripper, Blood Duster o Depression. L'estiu del 2005, Strangled enregistra a Ludenscheid (Alemanya) tres cançons amb Matthias "Matze" Klinkmann, conegut per haver gravat als Borknagar als Woodhouse Studios de Waldemar Sorychta. Aquest material anava a formar part d'un split en 7" que mai es va poder editar després de no trobar cap segell interessat en editar-ho. A les cançons hi col·laboren Ron (Depression), Goreminister (Kadaverficker, Sore) i Marc (Depression, Sore, Unburial) i hi destaca una notable versió de "Fear of Napalm" dels mítics Terrorizer.

A la tornada, abandonen la banda Rafel (avui en dia toca amb Misty Mountain) i Joan, que són substituits per Lluc (Hipercrisis) i Víctor Arco (Breathless) respectivament. Strangled tornen als escenaris on compartiran cartell amb formacions del nivell de Centinex, Machetazo, Eroded o Avulsed, entre d'altres, però malauradament es dissoldran a finals del 2007. Només uns mesos abans, havien enregistrat, en pla pro, un assaig produït per Jaume Trobat (The Ugly Bitches) on el quintet interpreta cançons del que, suposadament, anava a ser el seu segon treball. 

Amb la dissolució de la banda, trobem una migració dels components cap a altres grups: Jeroni passarà a ser vocalista de Marasme, mentre que Víctor Arco s'uneix a Taifa. Més dins la línea de Strangled, Alberto Barrientos formarà amb Albis (ex-Goreinhaled) una banda tan prometedora com és Decomposed Torso; per la seva part, Llorenç Barceló acabà formant una altra banda destacable: Neurotic Disorder.

Consider realment especial aquesta entrada. No només es recuperen dues referències força destacable com la primera maqueta de Strangled i el "Weak Effigy", sinó que també s'aporta material fins ara inèdit, com les dues cançons d'Ether, els temes enregistrats a Alemanya o la darrera gravació de setembre del 2007. Per desgràcia, bona part dels títols d'aquestes gravacions s'han perdut, però ens queda la seva música, tan brutal, tan violenta, tan expressiva i desafiant que res té a envejar al material que feien altres bandes estrangeres de l'època. Amants del Metal Extrem i de les emocions fortes: el llegat de Strangled és una fita clau per entendre la música extrema feta a Mallorca la passada dècada.


Strangled - "Demo" (2003)

Strangled - "Weak Effigy" (2004) - Editat com a split-CD

Strangled - Gravació a  Ludenscheid, Alemanya (2005)

Strangled - Darrera gravació (2007)

1 comentario: